Новото поколение и комунистическото наследство

   Под това мото на 23-ти август в Бургас се проведе поредният форум на „Заедно за чиста църква”. Бяха изнесени доклади, които имаха за цел да дадат правилна ориентация на младите хора за комунистическото минало.

   П-р Христо Куличев говори по темата „Когато си на 21 и комунизмът е в своя възход”. Той е бил студент по времето на пастирския процес през 1949 г. От ДС са направили неуспешен опит да го вербуват през 1951 г. Най-жестокото гонение на църквата е било през 1949-1956 г. Плакал е, когато е чел досието си, заради доносите на хора, които е считал за приятели. Бил е уволняван като учител и строителен работник. Устоял е на натиска на софийския градски прокурор, който го е убеждавал да се откаже от пастирското си служение. Цитирал е думите на баща си, че ще се гордее, ако децата му бъдат обесени заради вярата си. Иска младите хора да запомнят това време, защото християните трябва да са готови да страдат за Господа. Завърши с думите на Исус: „Ако иска някой да дойде след Мене, нека се отрече от себе си и така нека Ме следва” (Марко 8:34).

   П-р Младен Младенов говори по темата „Ако не си част от системата”. Цитира Матей 5:10-11: „Блажени гонените заради правдата, защото е тяхно небесното царство. Блажени сте, когато ви хулят и ви гонят, и говорят против вас лъжливо, всякакво зло заради Мене”. Сподели свои свидетелства от времето на репресиите срещу него. Властите са го изгонили от: Широка лъка, Пирдоп, Кърджали, Стара Загора, Пловдив, София и Бяла Слатина, но той е приел гонението като награда. Имал е откровение от Бога да превърне тундрата (замразената от агентите църква) в градина. Сподели опитности от гонението срещу него. Бил е много наскърбен, че след интернирането му никоя църква не е искала да бъде неин член, но въпреки това Бог му е помогнал за всичко. Благовествал е в МВР, когато са го викали за разпити и опити за вербовка. Наставление към младите бяха думите му: „Да си християнин означава да обърнеш гръб на страха и да тръгнеш със силна крачка към Исус. Ако сме с Него, Бог ще ни дава в пълнота изобилен живот. В този свят нищо не може да препречи пътя на живия Бог. Нека се подчиним на Бога и да гледаме славата Му. Важното е отвътре да сме чисти, дори дяволът да ни очерня отвън.” Призова младите да не правят компромиси в живота си, а да следват Исус.

   П-р Ангел Пилев говори по темата „Ако сътрудничиш на комунистическата система, ще имаш бъдеще”. Изрази становището на „Заедно за чиста църква”, че сме за истината и не искаме пастори лъжци и изманици. Църквата е огледало на обществото и затова тя трябва да бъде чиста от зависими от ДС църковни служители. Пасторите-агенти са със закоравени сърца и са нагли. Не можем да им имаме доверие, ако не се покаят. Комунистическата система е богоборна, не само атеистична. Грехът в църквата не трябва да се търпи. Тя трябва да е чиста и свята, за да има съживление. Агентите са пречили за регистрацията на нови църкви. ДС е давала разрешение кой да стане пастор, а агентите с готовност са се съгласявали да сътрудничат. Били са подготвяни какви въпроси да задават на вярващите, за да извлекат необходимата информация. Някои от тези хора сега са лидери на деноминации и църкви. Между тях има и двойни агенти – на ДС и на ЩАЗИ.

   Жана Славчева говори по темата „Пионерските поръчения и вярата в Бога”. Комунистическото минало е грозно и затова мисленето на младите трябва да бъде променено. През комунизма имаше три организации – чавдарска, пионерска и комсомолска, които учеха на атеизъм и безпрекословно подчинение на тоталитарната държава. Клетвата на пионера включва обещание за борба за победата на комунизма. И трите организации възпитаваха в култово поклонение подрастващите, а Господ казва: „Никак да се не кълнете…” (Матей 5:34). Поръченията на пионера са задължителни – игнорира се свободната воля. Децата се възпитават във всеотдайна вярност на БКП и в предателство спрямо семействата си. Родителските права са пренебрегнати, а Божието слово казва: „Възпитавай детето отрано в подходящия за него път, и не ще се отклони от него, дори когато остарее” (Притчи 22:6). Оказва се насилие върху детската психика. Пример за това е лозунгът „Винаги готов!” Времето на децата е ангажирано безсмислено с манифестации, тимуровски команди и ленински съботници. БКП поквари невинната младост.

   Тодор Ябълкаров говори по темата „Що е комунизъм и има ли той почва у нас”. В доклада бяха засегнати историческите и идеологически аспекти на комунизма и неговата пагубна роля за църквата. Наблегна се на моралната отговорност на пасторите-агенти и необхоимостта от лустрация.

   Петър Янев сподели своите преживявания от времето на гонението през комунизма. Разказа за арестуването му и процеса срещу него и други служители през 1979 г. Разочарован е, че тогавашният председател на СЕПЦ се е разграничил от него и останалите подсъдими, казвайки, че те не са членове на църквата и тя няма нищо общо с тях. Бил е на 28 години, когато е осъден. Призова младите хора да имат чувствителност към Святия Дух, защото Бог побеждава винаги.

   Динко Георгиев говори по темата „Предателството не е добродотел”. Христос не е безразличен към църквата. Мълчаливото съгласие с пасторите-агенти не е добро. Цитира донос на пастор-агент, заради когото ДС е разбила канал за религиозна литература. Той е възхавалявал комунистическата власт и наричал осъдените през 1948 г. пастори шпиони, а избягалите от страната - родоотстъпници. Пасторите-агенти са предавали вярващите, вместо да дават живота си за тях. Исус казва: „Човешкият Син отива, както е написано за Него; но горко на този човек, чрез когото Човешкият Син ще бъде предаден! Добре щеше да бъде за този човек, ако не бе се родил” (Матей 26:24). Божието отношение към предателите е „горко”. Предателството е грях и ние трябва да се разграничим от агентите в църквата.

Форумът завърши с молитва, в която присъстващите призоваха Бог да благослови църквата Си и да я направи чиста и свята.

Тодор Ябълкаров
Секретар на "Заедно за чиста църква"facebook За видеото от форума натиснете тук