ДА ОСТАНЕШ ВЕРЕН, КОГАТО СИ НА 20

    Под това мото на 11.05.2013 г. в Сливен се проведе форум на „Заедно за чиста църква”, посветен на младите хора в църквата.

   Приветствия към участниците поднесоха домакините - пастирското семейство Стоян и Жани Славчеви, чийто призив беше да останем верни на Бога. Председателят на движението „Заедно за чиста църква” Динко Георгиев поздрави събранието, акцентувайки върху опасността от изкушенията пред младежите.

   Първият говорител п-р Младен Младенов разгледа темата „Верността се изпитва”. Той разказа за изпитанията, през които е минал в годините на своето детство и младостта си. Повярвал в Бога на 15-годишна възраст, на него му е направило силно впечатление, че хората от църквата са се молели и изучавали Божието слово с голяма ревност. Наследил вярата от родителите си, той се е учил от примера на по-възрастните християни. Бог е изпитвал верността му според силите му, но винаги е посочвал изходния път (1 Коринтяни 10:13). Той ни утвърждава в Исус Христос и ни пази от лукавия по време на гонение, битки и страдания (2 Солунци 3:3). Верността е наградата на Святия Дух на Божиите деца (Исая 61:8). Надява се, че днес в църквата все повече ще се чува изразът „Така казва Господ”.

   Темата на втория говорител п-р Христо Куличев бе „Същността на комунизма и вярност във време на гонение”. В него той сподели за изпитанията, през които е минал в годините на младостта си, както и за Божията вярност по време на гонението от комунистите. Според него врагът на Бога и на църквата – дяволът - не е престанал да се интересува от вярващите, някои от които са му се покорили. Комунистическата власт е нанесла голяма вреда на църквата чрез внедрени хора в нея. „Верността не се измерва в проценти – или сме верни или неверни. Бог не приема недостатъчната ни вярност, защото не иска да ни дели с никого” – заяви п-р Куличев. През 1951 г. Държавна сигурност е направила неуспешен опит да го вербува. В досието му пише, че е фанатик. П-р Куличев цитира Съдии 2:10, където се казва, че поколението след Исус Навин не знаеше нищо за Господа. Това не трябва да се повтаря днес, защото Бог се грижи за църквата Си и иска да ни използва според Своята воля.

   П-р Петър Пеев говори по темата „Изкушенията пред младото поколение”, споделяйки драматичното си лично свидетелство. Видял е малко от комунизма, но си спомня за това време с негативни чувства. Три пъти е бягал от България, защото не е искал да се примири с комунистическата заблуда. Бил е бунтар, искал е да има пари и поради това е почнал да краде и да продава наркотици. Постепенно е станал зависим от тях. Загубил е всичките си приятели, тъй като постоянно ги е лъжел. Вследствие на дългата употреба на наркотици състоянието му било окаяно, искал е да умре. Тогава негов бивш приятел от наркомафията му е споделил за Исус. Малко по малко с вяра и помощ Петър Пеев се възстановява. Повярвал е в Бога преди 13 години, а от 8 години е пастир на църква в Перник. Сега каузата му е младите хора да намерят смисъла на живота си. Те трябва да следват прицелната точка – призванието от Бога (Филипяни 3:13-14). Трябва да бъдат внимателни, защото малко изкривяване на посоката може да ги отведе на друго място. Когато имат цел, тогава животът им придобива смисъл. П-р Пеев завърши с призива Бог да ни даде дух на мъдрост и откровение, за да Го познаем (Ефесяни 1:15-19).

   П-р Ангел Пилев, чиято тема бе „Верността не е даденост, тя е решение”, сподели личното си свидетелство. Израснал е в пансион, където попада на 7-годишна възраст. Преживял е всички ужасни неща, които може да си представи човек. Имал е и криминални прояви. Искал е да избяга от България, защото се е бунтувал срещу комунистическата система. Повярвал е в Бога при драматични обстоятелства като войник в Сопот. Посланието му към младите хора беше да решат в сърцата си да не правят компромиси (Данаил 1:8) и да служат на Бога. Зададе въпроса дали можем като Езекия да кажем, че сме били верни на Бога и сме вършили това, което е угодно Нему (Исая 38:3). Отговорът е много важен, защото Бог ще ни държи отговорни. П-р Пилев завърши с призива да бъдем верни на Бога и да Му служим с цяло сърце.

   По време на семинара бе прожектиран филм за поп-певицата Бионсе, в който бе демонстрирано опасното демонично влияние на нейните песни.

   Канадецът Джон Гудуин, който е бивш рок-музикант впечатли младите с темата „Чужд огън на олтара”. Повярвал е в Бога на 25-годишна възраст, след което се оттегля от рок-сцената и започва да служи като хвалител. Бог не иска жертва втора ръка. Младите хора да вършат правилните неща за Него и да принасят жертви, които да са Му угодни.

   Динко Георгиев говори на тема „Изборът на Данаил”, в който припомни героичната история на младия пророк. Дори в годините на вавилонски плен той остава верен на Бога (Данаил 1:8), бягайки от идолопоклонството. Днес някои млади християни не живеят като Божии деца, защото са се осквернили от света. Ако искаме да бъдем верни на Бога, трябва да имаме взаимоотношения с Него. Много младежи, които са в църквата, нямат истински взаимоотношения с Бога. Верността е решение и избор. Данаил реши да остане верен на Бога и Той го благослови. Динко Георгиев призова да се молим Бог да издигне данаиловци в църквата. Трябва всеки ден да вземаме решения да бъдем верни на Бога. Нашият живот трябва да носи слава на Христос и да бъде свидетелство за Него. „Блажен оня народ, на когото Бог е Господ” (Псалм 33:12).

   Форумът завърши с молитва за младите християни, които искат да бъдат верни на Бог.

Тодор Ябълкаров
Секретар на "Заедно за чиста църква"facebookЗа видеото от форума натиснете тук