ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА "ПАСТОРИ АГЕНТИ НА ДС"

   На 30-ти май т.г. в зала „Надежда” на Столичната библиотека бе представена книгата на п-р Ангел Пилев „Пастори агенти на ДС”, чието издаване бе дълго чакано от българската прогресивна общественост.

   В своето експозе, водещата на събитието, д-р Надежда Сталянова, каза, че книгата акцентува върху избора, компромисите, убежденията и характера на пасторите агенти на ДС. Тя включва 11 документални портрета, подредени хронологично, според датата на вербуване. Книгата разглежда тенденциите и начините на действие на агентурния апарат. Отсъства обвинителният показалец срещу агентите, но посочва отговорността на офицерите на ДС и на държавните ръководители през комунизма. Финалът е отворен, задавайки фундаменталния въпрос „Защо?”.

   Авторът на книгата п-р Ангел Пилев сподели, че е важно да се чуе истината, защото днес предателите се представят като герои. Той очаква от тяхна страна съкрушаване, покаяние и оставки. Според него ДС е виновна за шизофренното раздвоение на личността на пасторите агенти. Като е чел документите е бил шокиран от тяхното двуличие. Тревожното е, че днес се създава култура на предателство, при която проблемите се замитат, а истината се гримира. Искаме България да се изчисти и да загърби комунизма.

   П-р Пилев изтъкна, че не съди предателите, но очаква от тях дела на покаяние, защото прошката касае миналото, а доверието – бъдещето. Книгата на Момчил Методиев „Между вярата и компромиса” го е вдъхновила, за да направи своето документално проучване на архивите на ДС.

   П-р Пилев представи новото издание на книгата „Изтезаван заради вярата” от Харалан Попов, която е преведена на 26 езика. В книгата се говори за хората, които са устояли и са казали „не” на ДС.

   Историкът д-р Момчил Методиев каза, че книгата на п-р Пилев е навременна и успешна, защото е документална. Тя дава задълбочен поглед върху детайлите на документите и впечатлява с житейските съдби, доброволното сътрудничество и инициативността на пасторите агенти. За съжаление ДС е имала голям успех в работата си с тях. Можем да съдим за героите на книгата въз основа на документите. Книгата повдига завесата за намесата на съвременните служби в живота на църквата. България не е изключение от случващото се в Източна Европа по отношение на секретните служби. Протестантските пастори са били принудени да развиват богословска система, за да оправдаят агентурната си дейност. В България дебатът по този въпрос е закъснял, за разлика от другите страни в Източна Европа. Истината трябва да излезе наяве и това да доведе до промени.

   Историкът проф. Румен Генов, автор на предговора на „Пастори агенти на ДС”, каза, че книгата е необходима, въпреки че отразените в нея факти и истини са тежки и тягостни. Нито едно от досегашните правителства през последните 24 години не е решило цялостно въпроса с досиетата, а обществото приема това равнодушно или със злорадство. Няма реакция на очистване от миналото. Оповестяването на митрополитите-агенти на ДС не предизвика промяна в православната църква. Книгата не е написана, за да съди, а да отговори на въпроса защо пасторите са приели сътрудничеството на ДС. Разкрити са различни характери и съдби. Когато разберем цялата истина, тогава ще има очистване на обществото и на призраците от миналото.

   Философът проф. Калин Янакиев каза, че реакцията на православните и евангелските агенти на ДС е учудващо еднаква. Хората с изявена християнска позиция не могат да не бъдат забелязани и атакувани. Всеки християнин трябва да е готов за кръста и да знае, че за всяка съпротива има Божия благодат. Като християни трябва да сме готови да се съпротивляваме на натиска, за да получим Божията благодат. В книгата на п-р Пилев не се вижда натиска на ДС върху пасторите, защото те доброволно са се съгласили да сътрудничат на ДС. Ние не ги съдим, а ги упрекваме, тъй като те не са подлагани на натиск. Трябва да знаем кой се е боял повече от човеците, отколкото от Бога. Това е критерий кой може да бъде духовен водач. Който се е боял повече от човеците, отколкото от Бога, не може да бъде духовен водач. Такива хора нямат страх от Бога. Напомни библейската истина, че няма нищо тайно, което да не стане явно. Издаването на архивните документи е тест за това кой е истински християнин. В покаянието има сладост, но агентите на ДС не са го изпитали. Книгата трябва да се прочете.

   Председателят на фондация „Врата на надеждата” Огнян Тодоров представи книгата „Изтезаван заради вярата” на п-р Харалан Попов, който е бил 13 години в затвора и в лагера „Белене”. Цитира думите му „Ние бяхме пречупени, но не огънати”. Той е истински герой на вярата на базата на саможертвата. Книгата му е автобиографичен и достоверен разказ. Първото издание на български език е през 1996 г. в превод от английски. Интересното е, че второто й издание е направено със съдействието на затворници от Софийския централен затвор, където п-р Харалан Попов е лежал. Той не обвинява своите мъчители, а ги съжалява.

   Литераторът проф. Михаил Неделчев заяви, че е щастлив, че се представя и книгата на п-р Харалан Попов. ДС е разчитала, че ние ще запазим нейната мрачна тайна и ще продължим да мълчим. Целта е била да се упражнява тайна власт. Неговите студенти не знаят нищо за онова време, защото родителите им имат нечиста съвест и не говорят за миналото. Трябва да се разкрият всички документи на ДС, за да се разбере истината. Това трябва да важи и за починалите вече хора. Тези книги са важни за разрушаването на страха. И до днес има олигарси, за които се шепне. Все още не сме преодолели страха и нечистите си съвести. Тази атмосфера трябва да бъде преодоляна.

   Режисьорът Атанас Киряков каза, че е бил на първото поклонение в Белене през 1990 г., когато възрастна жена му е споделила, че са мълчали като престъпници, защото са се страхували за децата си. Най-страшното е, че злодеите не поискаха прошка от българския народ. Трябва да излязат документите на офицерите на ДС, защото тя е злодейска.

   На представянето на книгата „Пастори агенти на ДС” присъстваха много общественици, интелектуалци и свещенослужители от София и страната.

Тодор Ябълкаров   Отзвук в други сайтове относно представянето на книгата
   www.desebg.com
   www.fakel.bg


facebook